Japonya açıklarında okyanustan aniden yükselen yeni bir ada herkesi şaşırttı
Geçen ayın sonlarında meydana gelen su altı patlamasının ardından, Japonya kıyılarında duman kusan ve yavaş yavaş büyüyen yeni bir volkanik ada ortaya çıktı . Yeni ada, Tokyo’nun 1000 kilometre güneyinde, Pasifik Okyanusunda yer alıyor. Ogasawara Adalarıhangisi bir modüldür Iōtoile ilgili ( eskiden Iwo Jima olarak biliniyordu) kıyıdan görülebilir.
The Japan Times’ın haberine göre bu ada, 21 Ekim’de isimsiz bir deniz altı yanardağının patlaması sonucu oluştu. Bu habere göre 30 Ekim itibarıyla magma deniz yüzeyine ulaşarak yeni bir ada şeklinde birikmeye başladı.
Tokyo Üniversitesi’nde volkanoloji profesörü Setsuya Nakada, yayına verdiği röportajda, “ Daha erken bir aşamada, siyah dikey bir döküntü ve su jeti, yani katılaşmış bir magma yukarıya doğru patladı. 3 Kasım’dan bu yana patlama değişmeye başladı ve volkanik kül emisyonu patlayıcı bir şekilde devam ediyor” dedi ve şöyle devam etti: ” Lavın bulunmadığı alanlar kazınabilir. Eğer giderek daha fazla lav çıkıp bölgeyi kaplarsa o kısmın sonsuza kadar kalacağını düşünüyorum.”
Dalgaların altındaki volkanik aktivitenin bir sonucu olarak dünya okyanuslarında düzenli olarak yeni adaların oluşması alışılmadık bir durum değildir. Sualtı yanardağlarının patlaması, deniz suyu nedeniyle hızla soğuyan erimiş malzemeyi püskürterek, deniz yüzeyinin üzerine çıkabilen katı bir tümsek oluşturur. Örneğin, Ağustos 2021’de yine Japonya’nın Iōtō adası yakınlarında bulunan deniz altı yanardağı Fukutoku-OkanobaPatlaması sayesinde yeni bir ada ortaya çıktı.
Japonya, Pasifik Okyanusu boyunca yaklaşık 40.000 kilometre boyunca uzanan ve son Buzul Çağı’ndan bu yana aktif olan yanardağların üçte ikisine ev sahipliği yapan, dünyada Ateş Çemberi olarak bilinen bir bölgede yer alması nedeniyle volkanik faaliyetlerin sık yaşandığı bir yer. Birçok farklı levha sınırı burada buluşuyor ve kayıtların başlamasından bu yana Dünya’daki depremlerin yaklaşık yüzde 90’ını ve Dünya’daki volkanik patlamaların yaklaşık yarısını oluşturuyor.
Japonya’nın bu kadar çok adaya sahip olmasının jeolojik ve coğrafi faktörlerinden biri de konumunun bu benzersiz özelliğidir. 2023’ten önce resmi ada sayısının 6.852 olduğu düşünülüyordu. Ancak bu yılın başlarında yapılan nüfus sayımı, toplamda yaklaşık 14.125 adayla sayının muhtemelen iki katından fazla olduğunu buldu.