Uzmandan deprem bölgelerinde hipotermi uyarısı
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağır Bakım Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Cem Erdoğan, deprem bölgelerinde hipotermi tehlikesine dikkat çekerek, “Eller ve ayaklar soğumaya başlar. Konuşma yavaşlar, ten rengi solgunlaşır, titreme, ses kısıklığı oluşur.” , kafa karışıklığı ve kalp atış hızında yavaşlama gözleniyor. Müdahale gecikirse kalp krizine yol açabiliyor, böbrek ve karaciğerde hasara yol açıyor.” terimleri kullandı.
Medipol Mega Üniversitesi’nden yapılan açıklamada Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ili etkileyen depremde yaşanabilecek hipotermi tehlikesine ilişkin uyarılarda bulundu.
Hipoterminin el ve ayaklarda soğumaya başladığını, konuşmada yavaşlama, ciltte solgunluk, titreme, ses kısıklığı, kafa karışıklığı ve nabız hızında yavaşlama belirtileri gösterdiğini belirten Dr. .
“Aşırı sıcaktan kaçının”
Hastada hipotermi belirtileri varsa öncelikle hastayı konuşturmaya çalışılması ve acilen sıcak bir yere götürülmesi gerektiğini belirten, “Hastayı battaniye gibi kuru bir battaniye ile sıcak tutarak konuşmaya devam edin. Acil yardım grubu gelene kadar hastanın yanından ayrılmayın, solunumunu ve bilincini kontrol edin.Hipotermi belirtileri gösteren bir kişiyi çok sıcak bir odaya koymak, çok sıcak içecekler içmek veya alkol vermek çok değerlidir.Hastanın bilinci açıksa , ılık, şekerli ve alkolsüz içecekler tüketmek faydalı olacaktır.Kalp masajı gereken durumlarda bu konuda eğitim almadıysanız yapmayın.” bir açıklama yaptı.
“28 derecenin altında yüksek risk”
Erişkin bir insanın vücut ısısının 36 ile 37 derece arasında olmasının normal kabul edildiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
“Hipotermiyi hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırıyoruz. 35-32 derece hafif, 32-28 derece orta, 28 derecenin altı ise şiddetli hipotermi diyebiliriz. Vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi ile hipotermi tanısı alıyoruz. Hipotermi vücudun uzun süre üretebilmesinden dolayıdır.Daha büyük oranda ısı kaybı sonucu oluşur.Acil tıbbi müdahale olmazsa ölüme bile neden olabilen tehlikeli bir durumdur.Hipoterminin tedavisi de şiddetine göre farklılık gösteriyor. Özellikle beyin sarsıntısı sırasında sağlık ekipleri hastaları tedavi ederken, en çok ihtiyacımız olan göçük altındaki vatandaşlarımız da hızlı bir şekilde tedavi edilecek.”